Acceptance & Commitment Therapy in de huisartspraktijk

voor nog betere behandeluitkomsten en meer werkplezier

aanmelding en vragen: kmgschreurs@gmail.com

Accepteren en leren leven met de klachten, zijn adviezen die bij menig patiënt slecht vallen. Deze boodschap in een consult van 10-20 minuten zo brengen dat de patiënt zich gehoord voelt en hoop houdt, is een uitdaging voor menig arts. Artsen weten als geen ander dat klachten lang niet altijd te verhelpen zijn. Het merendeel van de patiënten verwacht echter wel dat de huisarts actie onderneemt, ook als nadere diagnostiek niet zinvol is of medische behandelmogelijkheden zijn uitgeput. Een andere uitdaging in de huisartspraktijk is het motiveren van patiënten voor noodzakelijke aanpassingen in hun leefstijl zoals bij diabetes of coronaire aandoeningen.

Zorgprofessionals kunnen hierdoor gefrustreerd raken en zich machteloos voelen wanneer medisch handelen niet baat of adviezen niet worden nageleefd. Acceptance & Commitment Therapy kan helpen bij het voeren van cruciale gesprekken met patiënten en ook bij het behouden van vitaliteit en werkplezier van arts of zorgverlener.

Acceptance & Commitment Therapy

In ACT gaat het om dat wat belangrijk is in het leven en daarbij moeilijkheden meenemen omdat ze nu er eenmaal bij horen. ACT is een transdiagnostische cognitieve gedragstherapie gericht op het vergroten van psychologische flexibiliteit. Dit is het vermogen om, afhankelijk van de context, gedrag te veranderen of juist door te zetten en zich zo te bewegen in de richting van levenswaarden.

ACT is gestoeld op recente inzichten in de behavioristische en evolutionaire wetenschappen waar onder Relational Frame Theory. Relational Frame theory bouwt voort op klassieke en operante conditionering en maakt inzichtelijk hoe verbale en symboliserende vermogens van mensen zowel leiden tot immense vermogens om probleem op te lossen als veroorzaker zijn van veel menselijk leed. Bij het toepassen van ACT helpt het een goed inzicht te hebben in de achterliggende filosofie en theorie.

Inhoud en werkwijze

In de cursus gaan we in op deze filosofische en theoretische achtergronden van ACT. We besteden veel aandacht aan het klinische model en het gebruik ervan in de praktijk. Ook geven we een overzicht van de empirische evidentie van ACT. De cursist doet ervaring op met ACT-oefeningen als persoon en in de rol van arts/zorgverlener en patiënt. We maken we gebruik van diverse werkvormen: interactieve lezingen, demonstraties door de docenten, zelf ervaren van ACT-oefeningen en zelf oefenen in rollenspellen. We wisselen dit af met video’s en andere media ter illustratie en verdieping van kennis. 

Leerdoelen

  • De cursist heeft voldoende handvatten om ACT op een consistente wijze toe te passen in zijn dagelijkse praktijk.
  • De cursist kent de belangrijkste filosofische en theoretische concepten waarop ACT is gebaseerd.
  • De cursist heeft een grondige kennis van het klinische model van ACT.
  • De cursist kan het ACT-model toepassen in de analyse van de problematiek van de patiënt.
  • De cursist heeft ervaren wat de effecten van ACT-oefeningen kunnen zijn.

Doelgroepen

De cursus is ontwikkeld voor (huis)artsen, maar is ook geschikt voor physician assistants en praktijkondersteuners somatiek of GGZ

Accreditatie

Voor de cursus wordt ABAN accreditatie aangevraagd voor de clusters 1, 2, 3; algemene scholing 12 punten. CanMEDS competenties: 20% communicatie, 40% kennis en wetenschap, 40% professionaliteit en kwaliteit

Locatie

De cursus vindt plaats in Mooirivier; een inspirerende congres- en vergaderlocatie direct aan de Overijsselse Vecht, net buiten Zwolle. Mooirivier is gelegen in een prachtige groene omgeving, op een oude rivierduin. De ligging direct aan het water maakt van Mooirivier een bijzondere plek, vol natuur, stilte en ruimte. U overnacht in een stijlvol hotel met een eigenzinnige en intieme sfeer. Restaurant Aan de Oever, het restaurant van Mooirivier, is méér dan alleen een restaurant met mooi uitzicht over de rivier. Er wordt gekookt met passie! Puur, vers en het liefst met mooie en unieke producten uit de buurt. En… nice to know, het hotel heeft een vermelding in de Michelin gids. Een mooie erkenning voor onberispelijke service en een verfijnde keuken.

Prijs

De cursuskosten zijn € 1295, vrij gesteld van BTW. Bij betaling voor 1 februari 2020 geldt een vroegboek korting van € 100.

Cursusprijs is inclusief:

  • Cursusmaterialen
  • Een business lunch op beide dagen
  • Gastronomisch 3-gangendiner met desgewenst bijpassende wijn op 9 april
  • Overnachting van 9 op 10 april in een standaard hotelkamer, inclusief luxe-ontbijt

Docenten

De cursus wordt gegeven door Karlein Schreurs en Peter Heuts

Prof. dr. Karlein MG Schreurs is emeritus hoogleraar in diagnostiek en behandeling van chronische pijn en vermoeidheid aan de vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie van de Universiteit Twente. Tot voor kort was zij werkzaam als senior GZ-psycholoog bij de afdeling chronische pijn van Roessingh, Centrum voor Revalidatie, Enschede. Zij heeft ruime ervaring in ACT bij patiënten met chronische pijn of vermoeidheid en bij oncologische patiënten. Zij werkte mee aan de implementatie van ACT in behandelingen van chronische pijn en vermoeidheid in Nederland. Sinds 2008 geeft zij ACT-trainingen aan psychologen, medici en paramedici, veelal samen met dr. Peter Heuts. Karlein Schreurs is supervisor erkend door de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie en is in het bezit van de senior kwalificatie universiteitsdocent. Zij is eigenaar en trainer van KMG Schreurs CGT training & supervisie.

Dr. PHTG Heuts is werkzaam als revalidatiearts bij de NAH-afdeling van Adelante Zorggroep in Hoensbroek en is opleider van revalidatieartsen. Hij werkte lange tijd in de pijnrevalidatie, was voorzitter van het Concilium van de Vereniging van Revalidatieartsen (VRA), heeft van 1996 tot 2008 de scholingscursus Chronische Pijn in Adelante Zorggroep gegeven en werkt mee aan de bij- en nascholingscursussen voor revalidatieartsen. Hij heeft specifieke belangstelling voor implementatie van ACT in multidisciplinaire teams en geeft sinds 2008 de scholing ACT voor multidisciplinaire teams, veelal samen met Karlein Schreurs.

Bij deze cursus werk ik samen met de scholingswebsite voor artsen https://medischescholing.nl/

Aanmelding en vragen: kmgschreurs@gmail.com