OVER


Prof. dr. Karlein MG Schreurs is psycholoog en emeritus hoogleraar in diagnostiek en behandeling van chronische pijn en vermoeidheid aan de vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie van de Universiteit Twente. Zij werkte tot aan haar pensionering ook als senior GZ-psycholoog in Roessingh, centrum voor revalidatie. Zij is supervisor erkend door de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie (VGCt)

Onderzoek

Aan de universiteit ontwikkelde en onderzocht ik e-health interventies gebaseerd op positieve psychologie. Onderzoek naar de effectiviteit en werking van Acceptance & Commitment Therapy (ACT) heeft mijn bijzondere belangstelling.  Ik werkte mee aan de implementatie van ACT in behandelingen van chronische pijn en vermoeidheid in Nederland.

Revalidatie

ACT is een belangrijke pijler in de revalidatie van mensen met chronische pijn, chronische vermoeidheid en vermoeidheid of pijn na een behandeling tegen kanker. De nadruk op het aanvaarden van dat wat niet te veranderen is en te leven naar dat wat je belangrijk vindt, maakt ACT tot een vruchtbare therapie voor de revalidatie, de GGZ en de huisartspraktijk.  

Training in ACT

Vanaf 2004 heb ik me geschoold in ACT met vele internationale en nationale cursussen, workshops en congressen. Ik geef training in ACT aan psychologen uit de basis- en specialistische GGZ en in de GZ- en KP-opleiding. Sinds 2008 geef ik de cursus ACT voor multidisciplinaire teams samen met Peter Heuts, revalidatiearts op de NAH afdeling van Zorggroep Adelante. Inmiddels hebben we training gegeven aan meer dan 800 professionals uit de eerste, tweede en derde lijn gezondheidszorg. Onlangs is de nieuwe cursus Acceptance & Commitment Therapy in de huisartspraktijk ontwikkeld voor (huis)artsen, physican assistants en praktijkondersteuners somatiek of GGZ.

Registraties 

GZ-psycholoog BIG, nummer 9059313425 

Supervisor vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Gedragstherapie (VGCt) nummer 002731

Psycholoog NIP 

Basis- en seniorkwalificatie Doceren aan de universiteit docent